Veelgestelde vragen

Je vraag niet gevonden? Neem contact op met ons op!

                                   

Veel gestelde vragen

Is de zonnebank nu echt zo slecht?

In de zonnebank zit hetzelfde UV-licht als in de natuurlijke zon.
Zonlicht is een essentieel onderdeel voor een goede gezondheid, als
je er verstandig mee om gaat. Kijk maar hoe mensen, dieren en planten
reageren op zonlicht, alles en iedereen voelt zich er beter bij.

Waarom mag ik onder de 18 jaar niet professioneel zonnen?

Zonlicht is voor iedereen van belang, dus ook voor jongeren onder de 18
jaar. Tot je 18e is je huid nog in ontwikkeling. Huidschade door eventuele
verbranding vergroot dan het risico op de ontwikkeling van huidkanker
op latere leeftijd. Tot je 18e zitten de meesten nog op school met
gemiddeld 3 maanden vakantie per jaar. Dus veel tijd om in de buitenzon
te verblijven. In combinatie met zonnebankgebruik kan dit teveel zijn

Waarom is er zoveel negativiteit over zonnebanken?

Bij sommige mensen heeft de zonnebank een verkeerd imago. Die
denken dat de meeste mensen die van een zonnebank gebruik
maken hier onverantwoord mee om gaan. Er zijn zelfs dermatologen
die verkondigen dat de zonnebank slechter is dan de buitenzon. Het
tegendeel is waar: indien je op een gecontroleerde wijze gebruik maakt
van de zonnebank, geniet je juist van de positieve effecten van UVlicht:
je krijgt een mooi kleurtje, doet energie op én het is goed voor de
aanmaak van vitamine D.

Wat zijn de voordelen van zonnebanken?

Zoals met veel dingen, waar té voor staat is niet goed. Zon met mate, niet langer dan 30 minuten per keer en niet vaker dan 1x per week (tenzij je gaat kuren). Helaas wordt vaak de negatieve kant van zonnen benadrukt. Maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en acne kan verhelpen? En dat zonlicht als enige vitamine D3 kan aanmaken waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan? Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, hetzelfde stofje waarvan je “happy” wordt? Kijk voor alle vragen over zonnen/zonlicht op www.svzinfo.nl

Voordelen:
- de dosis UV-licht is aangepast aan je huidtype
- de zontijd is eveneens afgestemd op je huidtype. Daarna gaat de bank
vanzelf uit
- laat de huid rustig wennen aan UV-licht
- zorgt het hele jaar door voor de aanmaak van vitamine-D
- zonnen in een gecontroleerde omgeving
- SVZ aangesloten zonnestudio’s geven een goed advies en begeleiding
Het UV-B aandeel in de buitenzon is sterk afhankelijk van het tijdstip van
de dag, tijd in het jaar en de plaats op aarde. In een zonnebank is die
hoeveelheid constant. Daardoor kan de juiste bezonningstijd worden
vastgesteld en wordt het risico op zonnebrand vermeden.

Welke zonnebank is het beste?

Dat hangt er helemaal vanaf hoe snel je bruin wilt worden, of je meer om comfort geeft, meer huidverzorging wil tijdens het zonnen… etc.
Iedereen heeft zijn voorkeuren en alle banken bij La Costa bruinen sowieso goed. Sommige worden bruiner onder een grote/snelle bank vanwege de hoeveelheid lampen, anderen juist onder een kleinere omdat deze dichter op de huid staat.
Wij adviseren je af en toe te switchen van bank om alle voordelen van alle banken te ondervinden. Een “lichte” bank wil niet zeggen dat deze minder bruint. Ook daar krijg je een mooie(re) kleur wanneer je net 5 minuutjes langer de tijd neemt.

Hoe vaak mag ik zonnen?

Per dag mag je niet meer dan uw persoonlijk afgestemde dagelijkse hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis). Dit krijg je doorgaans per studiobezoek. Dus niet ‘s morgens op de zonnebank en dan ‘s middags nóg een keer of naar het strand. Per jaar niet meer dan 50 MED. Dit staat gelijk aan 40 keer op de zonnebank (buiten de vakanties en buitenzon) gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS, 1986/9 en 1994/05.
40 zonnebank sessies staat ongeveer gelijk aan 1x per week zonnen het hele jaar door met uitzondering van Juni/juli/september. 
Je mag vaker dan 1 keer per week zonnen, maar dan niet het hele jaar door.
Sowieso mag je met “kuur opbouw” maximaal 10x zonnen in 3 weken.

Wanneer moet ik beginnen met zonnen?

Wanneer je een belangrijk moment hebt om een kleurtje op te bouwen (bruiloft, vakantie, feest…) zorg er dan ruim van tevoren voor dat je begint met je kleur.
Bruin kunnen we je niet in 1 sessie krijgen, rood wel. Bovendien wil je niet het risico lopen dat je nou nét die ene dag voor “jouw dag” verbrand, jeuk/ uitslag krijgt etc..
Begin op tijd. Dat wil zeggen minimaal 2 weken van tevoren langzaam opbouwen.
Bedenk, hoe sneller je kleur er op zit… hoe sneller hij er weer af is. Neem de tijd.

Vitamine D, wat is het en waarom is het belangrijk?

Wat is vitamine D? Vitamine D is feitelijk geen vitamine, maar een natuurlijk hormoon in het menselijk lichaam. In ons lijf speelt deze bijzondere vitamine een belangrijke rol bij diverse orgaansystemen. Vitamine D reguleert bijvoorbeeld de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed door de lever en de nieren te stimuleren. De zonvitamine vermindert de mobilisatie van het calcium uit het bot (botontkalking). Ook remt het de uitscheiding van Parathormoon uit de bijschildklier (bij overproductie verschijnen klachten als moeheid, misselijkheid, verlies van eetlust, dorst en darmverstoppingen). Tot slot heeft Vitamine D een belangrijke invloed op ons immuunsysteem.
Voor de natuurlijke aanmaak van de gezonde vitamine D, is een kort verblijf in de middagzon tussen 12.00 en 15.00 uur van groot belang. Op dat moment zit er veel Ultraviolet B (verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D in de huid) in het zonlicht. Door dan een kwartiertje zonder anti-zonnebrandmiddelen in de zon te verblijven, wordt het lichaam gestimuleerd tot vitamine D-productie. Een combinatie van onze moderne levensstijl, het gebrek aan zonlicht en onze jarenlange waarschuwingen om uit de zon te blijven, heeft ertoe geleid dat veel mensen een vitamine D-tekort hebben. Ook door een bezoekje aan de zonnebank kunt u op natuurlijke wijze uw Vitamine D op pijl houden.

Wat is het verschil tussen de buiten zon en de zonnebank?

Het zonlicht van de zon buiten en dat uit bruiningslampen is hetzelfde. Zoals gezegd, komt UVC niet op het aardoppervlak en wordt evenmin door het zonlicht in zonneapparaten afgegeven. UVA wordt in de natuur praktisch ongefilterd doorgelaten, het is ook aanwezig in straling van zonneapparaten. Het UVB aandeel in het zonlicht is sterk afhankelijk van: het tijdstip op de dag; de tijd in het jaar (maximaal in juni, nihil in oktober tot maart); de plaats op aarde; de hoogte boven zeeniveau en ook nog de atmosferische omstandigheden. In zonneapparaten is het aandeel UVB afhankelijk van het gekozen lamptype en eventuele filters, maar de hoeveelheid is wel constant. De totale kracht van het ultraviolette licht (UVA + UVB) dat uit het zonneapparaat mag komen, is wettelijk vastgesteld op 0,3 W/m2 en als veilig bestempeld door de Europese Commissie. Dat komt ongeveer overeen met de zon aan de Middellandse zee op een mooie zonnige dag in de zomer.

Ik ben al even niet in de zon geweest; moet ik nu opnieuw beginnen?

Het hangt ervan af hoe vaak je kwam en hoe snel je bruin wordt.
Mensen die al langere tijd zonnen onder de zonnebank zullen hun kleur weer snel oppakken.
Sowieso raden we aan om even een stapje terug te gaan in tijd (3-5 minuten) of een lichtere bank te nemen wanneer je al even niet bent geweest om verbranding te voorkomen.

Word ik onder de zonnebank net zo bruin als in de zon?

Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt. De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor je onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Verder kan de kleur van de huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die je mogelijk gebruikt; sommige crèmes bevatten bijvoorbeeld de stof caroteen, waardoor een wat geel/oranje teint kan ontstaan.

Hoe groot is het risico op huidkanker?

Regelmatige verbranding, zeker in de jeugdjaren, vergroot de kans op
huidkanker. Daarom moet verbranding altijd voorkomen worden. Juist
daarom is het belangrijk om bewust met de zon om te gaan. Ga buiten
niet te lang in de zon en zon niet vaker dan 40x per jaar onder een professionele zonnebank.Uiteraard is dat afhankelijk van het zongedrag in de buitenzon. Maak
je bovengemiddeld gebruik van de buitenzon, dan moet je het aantal
zonnebanksessies aanpassen.

Hoeveel zonlicht komt er uit een zonnebank en wat is de 0,3 norm?

De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. De professionele bruiningslampen in de SVZ-zonnestudio’s zijn hier op afgesteld.
De professionele zonneapparatuur die u bij La Costa vindt, voldoen aan de nieuwste Europese norm – een eigentijdse veiligheidsnorm voor zonnebanken om de veiligheid van de consument te waarborgen. De norm houdt in dat er uit zonnebanken niet meer ultraviolet licht mag komen dan men krijgt op een mooie zomerdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur aan de Middellandse Zee. Technisch kan dit in heel precieze waarden worden uitgedrukt, maar deze duidelijke vergelijking maakt dat consumenten de zonkracht beter kunnen voorstellen. Net als in de buitenzon, moet je ook binnen verantwoord omgaan met de zon. Daarom altijd het advies om bij een professionele studio te genieten van een zonnesessie. Waarbij de kracht van het licht en de duur van de sessie precies aansluiten op jouw huidtype. Het geeft je een mooi bruin resultaat, zonder te verbranden!

Bouwt mijn huid een huidverdikking op onder de zonnebank?

Als je zont op een moderne zonnebank, waar doorgaans voldoende UVB-straling uitkomt, wordt de huid niet alleen bruiner maar kan er ook huidverdikking optreden waardoor je minder snel verbrand. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen een teveel aan Uv-straling. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. Je mag er dus niet zondermeer van uit gaan dat je wel voldoende beschermd zal zijn voor een zonvakantie.

Mag je onder de zonnebank als je zwanger bent?

Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. Ultraviolette stralen dringen door tot de eerste huidlaag (de opperhuid) waarmee het pigmentatieproces wordt geactiveerd. De indringdiepte van Uv-licht is echter zo gering dat een foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen. Echter, wanneer je zwanger bent, moet je om een andere reden wel extra voorzichtig zijn met zonlicht. Bij zwangere is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Sommige vrouwen ontwikkelen daarom onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht – het zogenaamde zwangerschapsmasker. De pigmentvlekken zijn niet schadelijk, maar worden wel als ontsierend ervaren en kunnen (tot soms jaren na de bevalling) nog aanwezig zijn. 
Je gezicht uit het zonlicht houden (door er bijvoorbeeld een handdoek overheen te leggen) is een oplossing. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat je Vitamine D-niveau op peil blijft.

Kan ik douchen na het zonnen?

Als je naar het strand bent geweest ga je toch ook douchen? Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop. Je kunt je kleur er dus niet afwassen. Wanneer je een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig een paar uur te wachten i.v.m. de inwerking van de crème en de optimalisering van de bronzer. Gebruik na het douchen wel een huid verzorgend product.

Kan ik dezelfde crème gebruiken onder de bank als in de gewone zon?

Nee, in de zon zal je een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoor je de op jouw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor je mogelijk een te lage dosis UVA/UVB ontvangt om bruin te kunnen worden.
Gebruik dus geen SPF onder de zonnebank tenzij je jouw Tattoo wilt beschermen, maar daarvoor hebben wij speciale crèmes.

Kan mijn Tatoeage tegen zonlicht?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kun je tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge tot zeer hoge bescherming (SPF van 20 of hoger). Bij La Costa verkopen wij ook bruiningsversnellers met Tattoo protector.
Kijk op de lijst in de studio welke producten deze filters bevatten.
Bij Permanent Make-up adviseren wij de wenkbrauwen in te smeren met een Lipbalm met factor (verkrijgbaar in onze studio’s)

Waarom krijg ik een wit stuitje na het zonnen?

Na het zonnen op de zonnebank kunnen er witte plekken op de ‘drukpunten’ van je lichaam ontstaan, zoals stuitje, billen en schouderbladen. Dit komt doordat er op deze plaatsen geen optimale doorbloeding is en er is daardoor weinig toevoer van zuurstof, terwijl dit juist heel belangrijk is voor een optimale bruining. Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen af en toe te gaan ‘verliggen’ zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.

Wat zijn die bruine of witte vlekjes na het zonnen op mijn huid?

Na een zonnebankkuur of zonvakantie ontdekken mensen soms kleine witte (of juist bruine) plekjes op hun gebruinde huid. Velen ervaren deze vlekjes als ontsierend, maar maken zich soms daarnaast zorgen over wat het nu eigenlijk is. De witte of bruine vlekjes die zichtbaar kunnen worden in een mooi gebruinde huid. Wat kan het zijn? Bij het zien van de witte vlekjes denk je wellicht in eerste instantie aan de huidziekte Vitiligo, maar dat is niet waarschijnlijk. Mensen die Vitiligo hebben, hebben grotere, witte (pigment loze) plekken in de huid die onregelmatig van vorm zijn en vooral voorkomen op de gewrichten zoals elle bogen en knokkels op de handen. De witte huidvlekjes na blootstelling in de zon zijn kleinere witte plekjes die rond van vorm zijn. Een huisarts zal veelal pityriasis versicolor constateren. Dit is een ongevaarlijke oppervlakkige gistinfectie in de hoornlaag van de opperhuid welke kan worden opgelost met een crème op Seleendisulfide basis zoals Selsun of een Ketoconazol gel zoals Nizoral. Deze middelen zijn verkrijgbaar via uw huisarts bij de

Ik heb uitslag gekregen na het zonnen

Uitslag is nooit leuk, maar kan vaak voorkomen worden.
Sowieso mag je niet zonnen wanneer je een antibiotica of penicilline kuur hebt.
Deze stoffen reageren met zonlicht en kunnen verbrandingen of uitslag veroorzaken (zelfs nog 6 weken na stoppen van de kuur).
Ook is het niet aan te raden de huid zwaar te scrubben of te harsen voor een zonsessie.
Ben je allergisch voor bepaalde (cosmetische) stoffen? Kijk dan goed uit met het soort crème dat je gebruikt.
zon- en zonnebank licht kan bepaalde fototoxische reacties oproepen in de huid.
Dit hoeft niet altijd een teveel aan zonlicht te zijn, maar kan ook een combinatie zijn van factoren zoals hierboven genoemd.
In geval van verbranding veel water drinken (evt. een paracetamol innemen) en smeren met aftersun (mits de huid intact is)
Schakel altijd het advies van een huisarts in wanneer uitslag niet met een paar dagen is verdwenen.

Verbrand in de buitenzon/zonnebank?

Probeer verbranding ten aller tijde te voorkomen.
Mocht je onverhoopt toch verbrand zijn drink dan veel water, bij pijn kun je een paracetamol innemen en smeer in met aftersun. Om de hitte direct uit de huid te halen kan je ook het blad van een Aloë Vera plant afbreken, opensnijden en het sap/slijm op de huid smeren. Laat intrekken en neem af met een vochtige doek.
Smeer alleen iets op de huid wanneer deze intact is!

10 GOUDEN REGELS VOOR VERSTANDIG ZONNEN

1. Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.

2. Verblijf elke dag een kwartiertje in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel om voldoende vitamine D aan te maken in het lichaam, bij voorkeur rond het middaguur.

3. Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan hoofdbedekking en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering*. Draag beschermende kleding als u niet speciaal aan het zonnebaden bent.

4. Smeer bij langdurig verblijf buiten uw onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is om te voorkomen dat u verbrandt. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

5. Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. 
Ga niet langdurig zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur.

6. Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar, omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby’s en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

7. Ga direct uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

8. Als u een huidaandoening heeft, vraag dan voor een verblijf in de zon zonadvies aan uw behandelend arts. Bij sommige aandoeningen helpt Uv-licht, bij andere brengt blootstelling juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees altijd de bijsluiter.

9. Er is geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Uw huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.

10. Wanneer u gebruik wilt maken van een zonnebank, volg dan altijd het advies en de aanwijzingen van de zonneconsulent op. Het gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Mensen met Huidtype 1 worden sterk afgeraden om gebruik te maken van zonnebanken. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril voor uw ogen.

moet ik een SPF gebruiken onder de zonnebank?

Nee, wanneer je bij een SVZ aangesloten zonnestudio zont, is de dosis
UV-licht aangepast aan jouw huidtype. Voordeel is dat je tijdens je
zonsessie huidverdikking opbouwt. Deze verdikking is een natuurlijk
beschermingsmechanisme tegen verbranding en laat de huid wennen
aan zonlicht. Hierdoor loop je minder kans op zonneallergie en roodheid
in de buitenzon. Wanneer je onder de zonnebank gebruik maakt van
SPF, beperk je juist de voordelen van de zonsessie